Jaarverslag 2024
Naastbetrokkenenraad


De naastbetrokkenenraad (NBR) is sinds november 2019 actief. De naastbetrokkenenraad behartigt de gezamenlijke belangen van familie en naastbetrokkenen en stimuleert hun betrokkenheid bij de behandeling. Ook informeert en ondersteunt zij de naasten. Bij individuele klachten verwijst de naastbetrokkenenraad naar de familievertrouwenspersoon.  


Vergaderingen en bijeenkomsten in 2024

De naastbetrokkenenraad heeft in 2024 negen keer vergaderd. De thema’s die op de agenda stonden zijn onder andere:  

  • Naastentevredenheidsonderzoek (NTO) 

  • Inhoud workshop door de NBR ‘Ervaar de naasten’ op de dag van de Forensische Zorg in mei 

  • Uitleg en inzicht in het programma Digitale Zorg 

  • Nieuwe brochure ‘Familie en naasten’ 

  • Programma lustrum NBR (de naastbetrokkenenraad bestond 5 jaar in 2024). 

Daarnaast zijn algemene onderwerpen besproken die raken aan het implementeren en borgen van het familiebeleid.  


De naastbetrokkenenraad sprak met diverse teammanagers en directieleden over het familiebeleid binnen het betreffende domein. In januari is gesproken met teammanagers van domein MJD. In februari met de directie van het domein TBS, in juli met de directie van Wier en in september is het familiebeleid besproken bij Ambulant centrum Utrecht.  

 

De naastbetrokkenenraad heeft op regelmatige basis contact met de raad van bestuur, waarin zij spreken over het samenwerken met en het ondersteunen van naasten.  

 

In juni zijn drie familievertrouwenspersonen (FVP, Fivoor telt 5 FVP’en) te gast geweest bij de naastbetrokkenenraad. De naastbetrokkenenraad vindt het contact met de FVP van belang. De vertrouwenspersonen behartigen de individuele belangen van familie en/of naasten. De gesprekken die de FVP heeft met naasten leveren belangrijke informatie op voor de naastbetrokkenenraad. Wanneer eenzelfde onderwerp herhaaldelijk naar voren komt, kan de naastbetrokkenenraad besluiten daar een ongevraagd advies over uit te brengen. De naastbetrokkenenraad heeft het voornemen om het jaarlijks overleg met de cliëntenraad in 2025 weer op te pakken. 


Activiteiten

Workshop 'Ervaar de naasten' 

De naastbetrokkenenraad gaf in mei de workshop ‘Ervaar de naasten’ op de Dag van de Forensische Zorg. Voor die workshop zijn korte filmpjes opgenomen met bestuurder Erik Masthoff, directeur patiëntenzorg van domein OFZ Lila van de Sande, de directie van domein TBS Jaspers Schetters en Joep Adank, een lid van de naastbetrokkenenraad en een lid van de patiëntenraad van FPC de Kijvelanden. De serie eindigt met een interview waarin persoonlijke accenten worden besproken met de voorzitter van de naastbetrokkenenraad door Sander de Kramer (te zien via de Naasten pagina op de website van Fivoor). 

 

Bijdrage netwerkbijeenkomst FPC 

In oktober leverden leden van de naastbetrokkenenraad voor het derde achtereenvolgende jaar een actieve bijdrage aan de netwerkbijeenkomst van FPC de Kijvelanden. 

 

Lustrum 

In november 2024 bestond de naastbetrokkenenraad 5 jaar. Om dat te vieren is een feestelijk lustrum georganiseerd, wat door onvoorziene omstandigheden is verschoven naar april 2025.  

 

Naastentevredenheidsonderzoek (NTO) 

Op initiatief van de naastbetrokkenenraad is een naastentevredenheidsonderzoek (NTO) ontwikkeld door afdeling Kwaliteit en Veiligheid en met medewerking van afdeling Communicatie. Het doel van het NTO is te onderzoeken hoe naasten de samenwerking en de ondersteuning ervaren tijdens de periode dat hun naaste in behandeling is. Voor collega's van Fivoor vormen de resultaten een spiegel die weergeeft hoe de samenwerking en ondersteuning door naasten wordt ervaren in de hectiek van de dagelijkse praktijk. De vragenlijst is digitaal, op papier én in het Engels beschikbaar. Dit laatste op verzoek van een familielid.  

 

Het NTO is in maart uitgevoerd bij twee locaties binnen domein OFZ. In totaal hebben 22 naasten de vragenlijsten ingevuld. In de maand november is het NTO uitgevoerd op alle locaties binnen Wier. De respons was hier lager, 10 naasten hebben de vragenlijst ingevuld.  

 

Beide onderzoeken worden beschouwd als pilot. Het is nieuw voor naasten dat er ook op deze manier aandacht aan hen wordt besteed en hun mening en ideeën worden gevraagd. De resultaten zijn gedeeld met de directies van de betreffende domeinen. We gaan onderzoeken hoe we dit onderzoek in de toekomst vorm willen geven. 

 

Bekendheid 

De naastbetrokkenenraad zoekt nog steeds actief binnen alle domeinen naar vertegenwoordigers die zich in willen zetten voor de algemene belangenbehartiging van familie, naastbetrokkenen en het netwerk rond de patiënten van Fivoor. Daarvoor is een wervingsfilmpje opgenomen. 

 

In 2024 hebben acht naasten contact gezocht met de naastbetrokkenenraad. Het merendeel vond de naastbetrokkenenraad via de website van Fivoor, een enkeling doordat zij elders informatie over de naastbetrokkenenraad tegenkwamen.   


De naastbetrokkenenraad heeft een nieuwe brochure ontwikkeld in samenwerking met communicatie. De nieuwe brochure wordt op alle locaties verspreid en levert meer bekendheid op.  

 

Het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) heeft naar aanleiding van de naastbetrokkenenraad-workshop op de Dag van de Forensische Zorg een aflevering van de podcast ‘De Kracht van Naasten’ opgenomen met de voorzitter van de naastbetrokkenenraad, Rita van Maurik, over het samenwerken met naasten. Deze podcast maakt deel uit van de driedelige serie ‘De Kracht van Naasten’. 


Samenstelling

De naastbetrokkenenraad heeft een onafhankelijk voorzitter en telt nu vier leden en twee aspirant-leden. 

Naam
Rol
Mevrouw R. van Maurik 
Voorzitter, per november 2019 
Mevrouw Y. Youjil 
Lid
Mevrouw A. Bondt 
Lid
Mevrouw N. Nieuw
Lid 
De heer J. Wieles 
Lid 
De heer K. Wilgehof - Sodaar 
Aspirant lid 
Mevrouw D. Wilgehof - Sodaar 
Aspirant lid 



Colofon

Mei 2025

Tekst en vormgeving: Fivoor


Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze jaarverantwoording? Neem contact met ons op via communicatie@fivoor.nl.